Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

“Casa Verde” a prins la botoşăneni


După cea de-a doua sesiune a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul “Casa Verde”, botoşănenii au primit subvenţii în valoare de 2,1 milioane lei.

În luna iunie a acestui an s-a lansat a doua sesiune a programului Casa Verde, program adresat persoanelor fizice şi care are ca scop îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi a solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice. Bugetul alocat pentru judeţul Botoşani este de 2.088.624 lei. "Acest program finanţează instalarea următoarelor tipuri de sisteme de încălzire: panouri solare - 6000 lei, pompe de căldură -8000 lei şi centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, etc - 6000 lei", a precizat Dana Elena Boariu, director executiv in cadrul APM Botosani.
370 de botoşăneni s-au grăbit să beneficieze de facilităţile programului Casa Verde astfel că toţi banii alocaţi judeţului au fost epuizaţi. Încă din prima zi (1 iunie 2011) au fost depuse un număr de 60 de dosare. Majoritatea solicitărilor au fost pentru montarea de panouri solare. „Cele mai căutate sisteme au fost panourile solare care oferă posibilitatea obţinerii apei calde menajere pe aproape tot parcursul anului, iarna în combinaţie cu o altă sursă de caldură. Consumul de energie electrică şi de gaze naturale e redus cu până la 65%“, a mai declarat Dana Boariu.
(Mădălina IACOB)

Ştiaţi că?
- Unica sursă de energie de pe Muntele Athos, unde locuiesc 2700 de călugări ortodocşi, o reprezintă panourile solare şi eolienele?
- Şi în România, în Munţii Făgăraş, 6 refugii au fost dotate cu panouri solare? Proiectul a fost finalizat în august 2011, cheltuielile ridicându-se la 6000 de dolari.
- Multiplexul Fairfax 5 Theatre din California este primul cinematograf alimentat de panouri solare fotovoltaice? Economia estimată este de 627000 de dolari pentru cei 30 de ani de garanţie ai panourilor.

Leave a Reply