Yidishe Neshume este o formaţie autohtonă care abordează din plin genul klezmer, și nu numai, repertoriul acestora incluzând totodată folclorul românesc academic, tango-uri, și acorduri cu influențe balcanice.
Grupul muzical a luat naştere în vara anului 2009 și treptat s-a ajuns la componența actuala: Avi-Marc Finkel (acordeon), Bogdan Onofrei (vioară), Lorena Palade (flaut), Cristian - Vasile Madon (fagot), Păun Sebastian (saxofon ) și Bogdan Dumitraș (percuţie). Proiectul reprezintă cu succes o fuziune multiculturală și multiconfesională .
Conturul a fost trasat odată cu ambiţionarea tinerilor de a participa la festivalul internaţional Yidishe Velt avându-l ca model pe Ithac Perlman, violonist și compozitor care abordează muzica klezmer. După săptamani întregi de repetiţii, au fost înregistrate în studio două dintre piesele interpretate de către formaţie și trimise spre audiţie organizatorilor. Aprobarea primită de grup pentru a participa în cadrul festivalului cu notorietate în comunitatea evreiască, dar și sprijinul oferit din partea inegalabilei actriţe, Maia Morgenstern, le-a oferit încrederea și capacitatea de a susţine prima lor reprezentaţie de succes la Bucureşti.
Formaţia și-a obţinut rapid succesul local în cadrul activităţilor şcolare, ajungând pe scenă cu ocazia comemorării Holocaustului atât în Botoşani cât și în Iaşi, fiind invitați la diverse evenimente. Prezența lor a mai fost simţită și în cadrul mai multor activități judeţene cu importanță socială și culturală, cele mai recente fiind reprezentaţiile de la Rădăuți în cadrul Festivalului Interetnic , și din Dorohoi la aniversarea a 600 de ani de la atestarea istorica a orașului.
Ca orice proiect artistic, cizelarea și formarea grupului a necesitat timp dar și multă muncă, fiecare membru fiind implicat în viața formației și cu rol important în luarea hotărârilor. “Atunci când intru într-un proiect muzical nu prea mă las până nu îl duc la capăt și vad reușite.” a declarat Avi-Marc Finkel unul dintre membrii trupei Yidishe Neshume.
Momentan, grupul se află în repaus, câțiva dintre soliști fiind absolvenți ocupați cu admiterea la facultate. A fost confirmată continuarea proiectului muzical, însă în altă formulă, a unor tineri studenți cu noi idealuri și perspective. Aceștia aspiră și la crearea unui nou proiect împreună cu studenți din capitală.
Muzica klezmer
Muzica klezmer este specifică evreilor din estul Europei, fiind puternic influențată de muzica populațiilor care trăiau împreună. Interpreții, trubaduri evrei, erau numiți și „klezmorim” (de aici și denumirea genului muzical), invitați să întrețină evenimentele sociale evreiești, dar și creştine. Klemzer-ul a luat naștere prin contopirea cântecelor laice,a celor liturgice, a dansurilor populare evreiești, și din „nigun” – uri, niște melodii simple, lipsite de versuri specifice evreilor ortodocși.
(Ana Maria FOCȘENEANU)