Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Let’s Do It Romania – o lecţie de voluntariat



Judeţul Botoşani s-a clasat pe locul întâi în Regiunea Nord-Est în urma centralizări situaţiei privind numărul de voluntari implicaţi în "Let's Do It, România!" este cel mai mare proiect de implicare socială din ţară, care şi-a propus curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi.  În afara obiectivului principal, şi anume curăţarea ţării de deşeuri, proiectul are şi o importanta componentă de educare şi responsabilizare a populaţiei, în ceea ce priveşte grija faţă de mediul înconjurator.

La Botoşani, campania a reunit în jurul ei idealuri, dorinţe, pasiuni şi idei frumoase, toate aparţinând unor oameni dăruiţi şi călăuziţi de pofta victoriei. În susţinerea acestui proiect au venit mai multe ONG-uri şi asociaţii din Botoşani  fiecare  asistând atât prin voluntari cât şi prin promovare în cadrul propriilor activităţi.

Au participat cu voluntari în ziua curăţeniei: Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ADOR, Asociaţia Sarepta Dorohoi, Asociaţia pentru  Dezvoltare Durabilă OPTIM, Asociaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Medo, Club Sportiv Airsoft Botoşani, Complexele de apartamente Casa Mea şi Floare de Colţ Dorohoi, Palatul Copiilor Botoşani, Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret  DJST. La acestea s-au mai adăugat şi cele peste 80 şcoli cu cei aproximativ 7.700 voluntari elevi şi cadre didactice. Pe lângă acestea, au contribuit, atât la spectacolul de susţinere de pe 3 septembrie, cât şi la promovarea campaniei, asociaţii culturale, tinere talente locale, precum şi oameni de presă.
Echipa judeţeană le mulţumeşte tuturor voluntarilor - elevi, cadre didactice, ONG-uri, instituţii, companii, susţinători media sau simple persoane fizice, care au contribuit la atingerea scopului - de a arata că în Botoşani sunt destule persoane ce doresc să aibă un mediu mai curat, că dorim să trăim printre oameni şi nu printre gunoaie şi asta e cel mai important lucru.

La ceasul bilanţului
Anul acesta, echipa locală de organizare consideră că a mers mult mai bine, asta şi datorită faptului că au lucrat cot la cot 11 persoane, faţă de cele 5 de anul trecut. Având experienţa anului 2010, când cea mai mare proporţie în rândul participanţilor au avut-o voluntarii din şcoli şi licee, a fost desemnată o persoană responsabilă cu relaţiile cu intituţiile de învăţământ. „Probabil foarte mulţi se gândesc la faptul că nu este aşa greu să coordonezi oamenii. Ei bine lucrurile nu stau chiar aşa de simplu uneori lucrând cu 2-3 oameni pot interveni unele probleme, ce să mai vorbim de cei peste 11.000 care au participat la curăţenia generală. Normal că nu a fost totul perfect şi oricând este loc de mai bine însă în comparaţie cu anul trecut se vede clar o evoluţie”, estimează echipa locală de coordonare.

Fii voluntar, fă şi tu diferenţa!

“Nu există nimic mai puternic decât inima unui voluntar”, spunea Lt. Col. Jimmy Doolittle. Să fii voluntar înseamnă să oferi timpul, energia şi abilităţile tale unei organizaţii caritabile, fără a avea aşteptări financiare. Voluntariatul îi ajută pe oameni să simtă că fac o diferenţă – că au puterea să schimbe lucrurile în bine. Când sunt oameni care depind de tine, felul în care te priveşti se schimbă. Poţi fi mândru de tine şi de obiectivele pe care le vei atinge în cadrul unei astfel de organizaţii. Este un loc în care nu te vei plictisi niciodată şi un loc în care poţi întâlni oameni noi cu mentalităţi diverse.

CIFRELE EDIŢIEI
285.000 de români din toata ţara au participat la evenimentul din 24 Septembrie
11.131 de voluntari implicaţi la Botoşani
12.904 de saci cu deşeuri adunaţi
Locul 1 din Regiunea Nord-Est a fost adjudecat de voluntarii botoşăneni
La nivel naţional, Botoşaniul a ocupat un onorabil loc 6

Ovidiu POROHNIUC – cursant MediaTIN şi promotor www.4botosani.ro

Leave a Reply