Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Liceeni botoşăneni în competiţie de proiecte europene


Lider European este un program derulat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România (RCE) care este menit să-i încurajeze pe elevii ce vor fi implicaţi în program să devină buni lideri, să deprindă tehnici specifice dezbaterilor şi să-şi dorească să înveţe cum să susţină discursuri sau prezentări publice.
Programul are ca obiectiv formarea tinerilor lideri prin însuşirea unor noţiuni de leadership, oratorie şi a unor deprinderi practice de argumentare şi dezbatere. Mirela Mustaţă (foto), Consultant în Comunicare Strategică Chelgate România, ne-a vorbit despre derularea acestui program la Botoşani:

Reporter: Cui i se adresează Programul Lider European?
Mirela Mustaţă: În Botoşani au fost incluşi în Programul Lider European -desfăşurat de Reprezentanţa Comisiei Eurpene în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului - elevii din clasele a XI a de la două licee: Colegiul Naţional A.T Laurian şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu. De fapt, în Botoşani au debutat prezentările din cadrul programului cu aproape o lună în urmă (pe 27 septembrie n.r.). Atunci ne-am întâlnit cu primii elevi care au aflat despre concurs. Şi pot spune că au fost două întâlniri foarte bune.
R: La ce au reacţionat elevii cel mai bine?
M.M: Dacă ar fi să punctez la ce cred că au reacţionat cel mai bine, atunci vorbim despre ideea de competiţie,î n general. Cred că este o vârstă la care un concurs prinde foarte bine. Dincolo de prezentarea concursului, am avut discutii despre leadership şi arta de a vorbi în public. Ambele părţi au părut să-i atragă. Deşi unii dintre elevi au afirmat că nu au o problemă să facă prezentări, aş zice că posibilitatea de a exersa cât mai des despre acest lucru şi mai ales în condiţii de concurs, nu poate decât să le fie benefică. Cât despre partea de interacţiune, au fost întrebări despre regulile concursului,dar şi intervenţii în discuţia despre comportamentul unui lider,rolul echipei şi arta de a ţine discursuri publice.
R:Ce v-a surprins cel mai mult?
M.M: Pot spune că am fost foarte plăcut surprinsă de interesul elevilor, de faptul că unii dintre ei desfăşuraseră activităţi de voluntariat şi interacţionaseră frecvent cu Centrul de Europe Direct Botoşani. În mod clar, subiectele europene nu erau pentru unii dintre ei o totală necunoscută. Lucru care este îmbucurător, pentru că Europa face parte din viaţa noastră de zi cu zi şi este firesc să încercăm să o cunoaştem cât mai bine”.

A consemnat Măriuca Ştefania HALICI

Leave a Reply