Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Tradiţii folclorice reînviate în paşi de dans


Prin varietatea sa, prin tradiţie şi sentiment, dansul folcloric este expresia fiecărui colţ de ţară, cu obiceiurile, oamenii şi cultura lui. Acesta dezvăluie într-o manieră sinceră şi directă aspiraţiile şi sentimentele oamenilor. Parcă uitat de cei mai multi tineri, dansul popular arde în inimile bunicilor şi străbunicilor "dependenţi" de folclor.

Dansurile populare nu au voie să dispară, ele trebuie să renască, să existe în inima fiecăruia dintre noi. Şi la Botoşani, există tineri care vor să ducă tradiţia mai departe, pot face parte din ansambluri folclorice şi trupe de dansuri.  
Încă din şcoala generală elevii se pot înscrie la ansambluri pentru a învăţa primii paşi de dans alături de instructorul desemnat de şcoală. Majoritatea liceelor din Botoşani au câte un grup folcloric, fie el de dans popular sau de muzică şi tradiţii populare.
Munca şi devotamentul cu care tinerii muncesc se vede în fiecare an la festivalul – concurs organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botoşani, împreună cu Inspectoratul Şcolar Botoşani “Dorule, floare de rouă”. În cadrul competiţiei, liceele din Botoşani se întrec în probe folclorice: Dansuri Mixte, Dansuri Bărbăteşti, Grupuri Vocale, Solişti Instrumentişti, toţi aceşti tineri care vor să ducă folclorul mai departe.
Menirea ansamblurilor este de a scoate la lumină valori autentice ale datinilor şi obiceiurilor, ale cântecului şi dansului popular. (Alex ŞFICHI – cursant MediaTIN şi promotor www.inbotosani.com)

Leave a Reply