Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Uniformizare la A.T. Laurian


După mai bine de 20 de ani în care învăţământul preuniversitar a cunoscut o dimensiune democratică în continuă ascensiune, multe dintre instituţiile de învăţământ au hotărât că a sosit timpul pentru unele schimbări majore.
Treptat au fost modificate multe din regulile permisive care se regăseau în regulamentele de ordine interioară ale liceelor ajungându-se la mici conflicte între generaţii.
Subiectele de interes major au fost abordate şi în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional A. T. Laurian ajungându-se în scurt timp şi la punerea în aplicare a problemelor discutate.
“Elevii au obligaţia de a purta asupra lor carnetul de elev, vizat, şi a-l prezenta la cererea profesorilor, portarului sau paznicului. De asemenea, au obligaţia de a purta uniforma la care să aibă cămaşă fără culori ţipătoare. În cazul lipsei acestora, părinţii vor fi anunţaţi si se vor lua măsuri”, stipulează noul regulament de ordine interioară al colegiului.

Mărul discordiei
Ţinuta atât de controversată, implementată spre finele anului şcolar 2010-2011, este formată din sacou - cu sigla colegiului aplicată - pantaloni, vestă şi cravată, la ţinuta fetelor adăugându-se şi o fustă, culoarea predominantă a pieselor vestimentare fiind bleumarin-ul închis.


Păreri contra…silenţioase
Ca în orice schimbare neaşteptată, reacţiile sunt împărţite şi îmbogăţite cu argumente. Pe de o parte profesorii au devenit intruşii care atentează la liniştea spirituală a elevilor, iar elevii rebeli fără cauză.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, Alexandru Şotropa, spune că “uniformele implementate nu vor ajuta la nimic atât timp cât sunt impuse şi nu adoptate de către elevi din proprie iniţiativă. Problema nerespectării regulamentului va rămâne constantă, mulţi dintre elevi nu se vor conforma, indiferent de consecinţe.”
Părerile contra sunt foarte rar exprimate deoarece nici unul dintre elevi nu doreşte să-şi asume responsabilitatea faţă de ceea ce declară în cadru oficial.
 „Nu sunt de acord cu uniforma, deoarece consider că este un act de violenţă asupra personalităţii elevului, şi nu mi se pare corectă aplicarea sancţiunilor, cum ar fi scăderea notei la purtare, dacă nu o purtam”, a declarat sub protecţia anonimatului o elevă a colegiului.

Cine vrea uniformă?
De cealaltă baricadă, se afla părerile pro-uniformă ale profesorilor, ba chiar şi a unora dintre elevi – minoritari din acest punct de vedere. „Sunt de acord cu uniforma pentru că nu mai irosesc la fel de mulţi bani cu ţinutele pentru scoală.” a afirmat elevul Albert Emanuel Huţu, părerea lui fiind în concordanţă cu cele ale elevilor cu resurse financiare limitate.
Părinţii consideră că hotărârea este justă şi corect implementată, diferenţele sociale şi clasificarea elevilor în funcţie de venituri prin criticarea unei ţinute ca fiind mai mult sau mai puţin încadrată în tendinţele actuale ne mai făcând parte din activităţile întreprinse de către elevi în pauze sau chiar în timpul orelor de curs.
„Consider că uniforma oferă un spirit de apartenenţă, de integrare la grup, de remarcare în mod pozitiv. Totodată oferă şi posibilitatea de identificare, iar securitatea grupului şi a instituţiei este mult îmbunătăţită.” a declarat Ionela Iacob, profesor de limba engleză.

„Capra vecinului”
Uniforma şcolară rămâne pentru moment un subiect controversat în cadrul Colegiului A.T Laurian, însă suferinţa elevilor pare atenuată de zvonul conform căruia elevii colegiului concurent vor fi nevoiţi sa poarte şi ei cât de curând o uniformă impusă de către sistemul lor de conducere. (Ana-Maria FOCŞENEANU)



Leave a Reply