Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

„Be Right”- un nou personaj în peisajul societăţii civile


Organizaţia Naţiunilor Unite îşi demonstra forţa declarând că „noi, oamenii, avem puterea de a schimba lumea”. Declaraţia, dintr-o perspectivă locală, se traduce prin zeci de organizaţii care derulează proiecte la nivel local cu ajutorul voluntarilor şi cu sprijinul autorităţilor locale. Dacă până acum acest efort avea în vedere doar actorii implicaţi în mod individual, de acum Centrul de voluntariat „Be Right!” oferă o nouă dimensiune, printr-o perspectivă amplă, urmărind şi raportul dintre ONG-uri şi voluntari, dar şi modul în care sunt formaţi oamenii implicaţi direct în astfel de acţiuni. Cu alte cuvinte, „Be Right” va oferi sprijin atât organizaţiilor în căutare de voluntarilor, cât şi tinerilor care doresc să activeze prin participarea la diverse training-uri şi programe de practică în comunitate.
Acţiunea, demarată de Asociaţia B-Right Media, a putut fi realizată cu susţinerea financiară din partea Comisiei Europene, prin programul Tineret în Acţiune.
Centrul de Voluntariat îşi propune să stabilească contactul între ONG-urile care doresc să implementeze diverse proiecte şi voluntarii botosăneni. Structurat pe mai multe departamente: coordonare voluntari, IT, proiecte şi programe, promovare, va asigura promovarea voluntariatului şi dezvoltarea comunităţilor active din rândul tinerilor prin desfăşurarea de acţiuni,precum Teatru Forum, Flash Mob sau PhotoVoice.
Într-o primă fază, 30 de tineri deja recrutaţi şi confirmaţi vor participa la un curs de formare. Cunoştinţele, competenţele şi atitudinile dobândite vor fi certificate Youthpass. După finalizarea cursurilor, voluntarii vor participa la proiecte educative şi programe de tineret, care vor include acţiuni cu caracter social. Demersurile vor fi susţinute şi printr-o platformă online, aflată în construcţie, care va asigura comunicarea activă cu partenerii,transparenţă şi promovarea la nivel naţional. De asemenea, prin intermediul centrului se va elabora şi implementa un set de politici locale cu privire la activitatea de voluntariat şi se vor organiza evenimente cu impact major în comunitate. (Alex ŞOTROPA)

Leave a Reply