Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

CiNE în Acțiune



În perioada 3-6 Noiembrie, la Băile Herculane, s-a desfășurat proiectul ,,CiNE in Actiune “  coordonat de Asociația Elevilor Mehedințeni –cu tema « Seminar naţional de informare pe politici de tineret şi planificarea strategică a cooperării între CNE şi factorii de decizie », Seminarul s-a încheiat cu primirea feedback-ului de la participanţi. La acestă întâlnire au participat 45 de reprezentanți ai Consililor Judeţene ale Elevilor din țară, inclusiv Botoşani, 9 formatori din cadrul Consiliului Național al Elevilor (CNE) și un reprezentant al  Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Principalul obiectiv a fost realizarea analizei nevoilor tinerilor la nivel național si județean și identificarea  prin consultări a soluțiilor și activităților concrete ce răspund problemelor.

Evenimentul a debutat cu exerciții de intercunoaștere a participanților şi a continuat cu  prezentarea proiectului, stabilirea  asteptărilor și contribuțiilor participanților. S-au format 4 stații de informare : Legea Educației, Politici de tineret, Legea Tinerilor și Legea Voluntariatului, Proiectele Europene pentru tineri (TiA). Participanții au avut ocazia să discute cu experții pe aceste domenii, dar și să adreseze întrebări, fapt ce a îmbunătățit abilitatea de comunicare , cercetare și documentare, dar și munca în echipă. La sfârșitul zilei s-a realizat o scurtă evaluare a activităților  prin discuții în grupuri de reflecție.

S-au identificat nevoi…
În cea de-a doua zi, participantii au avut ca sarcină de lucru identificarea nevoilor de dezvoltare a tinerilor și a problemelor cu care se confruntă. Acest scop a fost dus la îndeplinire într-un mod nonformal prin împărțirea participanților pe grupe de lucru în care au avut loc discuții libere prin care s-au evidențiat problemele și nevoile tinerilor, acestea fiind ulterior evidențiate și discutate în plen. Nevoile și problemeidentificate la nivel de CNE sunt: cadrul legal pentru greva elevilor, lipsa informațiilor legate de cetățenia activă, dificultatea de a promova proiectele în rândul profesorilor, faptul că nu se asigură continuitate între generațiile C.N.E,  consumul de etnobotanice (nevoia de conștientizare), neimplicarea elevilor în activitățile C.E și Voluntariat (cauze și efecte), lipsa dreptului de vot în Consiliul de Administrație al Școlii, existența sancțiunilor financiare, absenteismul și abandonul școlar (cauze și efecte), lipsa tehnicilor adecvate de motivare a elevilor, violența în școli (etichetarea practicilor, discriminarea).

… dar şi soluţii
A treia zi a debutat cu identificarea soluților şi activităților concrete ce răspund nevoilor/ problemelor tinerilor întâlnite şi discutate în ziua precedentă. Această acțiune a avut ca scop elaborarea unui plan de acțiune pentru fiecare nevoie întâlnită. Soluțiile au fost expuse la sfârșitul activității în plen, iar în urma îmbunătățirilor propuse, ele au fost votate de către consiliile elevilor din cele 41 de judeţe plus Bucureşti. Aceste propuneri vor fi discutate în Consilile Județene din țară şi, până la data de 1 decembrie, se aşteaptă sugestii, idei sau modificări ale planului , urmând ca, după aprobarea variantei finale, să se facă demersurile pentru a obține sprijinul logistic, moral şi financiar pentru demararea acțiunilor convenite la nivelul calendarului naţional.

Feedback şi premii
În a patra zi de seminar a avut loc sesiunea de încheiere, în care participanții şi-au expus părerile despre proiect , dar au oferit şi un feedback scris în care a fost evidențiat modul de lucru, interacțiunea, comunicarea, condițiile logistice, eficenţa şi intențiile în viitor. La final, a avut loc si festivitatea de premiere. Participanții au  primit diplome ce atestă implicarea şi participarea lor în proiectul ,,CiNE în Acțiune‘’. Seminarul s-a încheiat cu primirea feedback-ului de la participanţi.
Acesta a fost prima întâlnire din cadrul proiectului. O a doua sesiune, cu tema « Leadership » a avut loc în perioada 17-20 noiembrie, având ca participanţi directorii departamentului ,, Mobilitate, Informare, Formare şi Consiliere’’ din cadrul Consiliilor Judeţene ale Elevilor din ţară.  

CNE : misiune, valori
În cadrul întâlnirii a fost elaborată misiunea Consiliului Național al Elevilor dar și valorile acestuia. Pornind de la nevoile identificate, participanții au fost împărțiți în echipe de 10 și îndrumați pentru a redacta o misiune mobilizatoare, cunoscută la nivelul întregii structuri CNE, asumată prin parteneriatele cu Ministerul Educației, prin Inspectoratele Școlare Județene și conducerile școlilor: Astfel, « misiunea CNE este de a reprezenta elevii în forurile decizionale și de a asigura un mediu propice dezvoltării personale și profesionale a lor prin susținerea voluntariatului și acțiunilor pliate pe nevoile și interesele lor, menite să îi informeze, conștientizeze, motiveze și responsabilizeze ». 

Training-uri CNE disponibile
Formatorii CNE au prezentat trainingurile pe care le propun anul acesta membrilor Consiliilor Județene, activitate concretizată prin suținerea unor demo-uri ale modulelor de formare: Comunicare interpersonală, Lucru în echipă, Managementul Conflictelor, Luarea deciziilor şi leadership, Autocunoaștere si dezvoltare personală, Dezvoltarea organizațională, Managementul proiectelor şi Oratorie şi dezbatere publică. (Florin GAVRIL)

Leave a Reply