Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Eminescu a luat bronzul la concursul “Lider European”


Echipa Colegiului Naţional Mihai Eminescu (C.N.M.E.) Botoşani a reuşit că convingă juriul naţional al concursului de proiecte “LIder European”, iniţiat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.  Proiectul lor se numeşte “Pro(t)eu” şi a fost realizat de patru elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”: Bianca Hodoroabă, Vlad Galer, Diana Hriţcu şi Ana-Maria Aursulesei
Etapa judeţeană a concursului, desfăşurată de 14 decembrie, i-a adus faţă în faţă pe reprezentanţii colegiilor Mihai Eminescu şi A.T.Laurian.  Juriul local a fost format din Radu Căjvăneanu - coordonator al Centrului Europe Direct, Raluca Bălăşcău - vicepreşedinte B-Right Media, Lucia Olaru Nenati - scriitor şi publicist, Marian Rotariu - jurnalist, Monitorul de Botoşani, Ioana Matfeev - preşedinte, Asociaţia Adrian Enache.  Echipa formată din patru elevi ai C.N.M.E. a convins juriul prin prezentarea proiectului, obţinând 8,3 puncte, faţă de adversarii lor care au acumulat 7,9 puncte.
Potrivit regulamentului, în faza naţională a competiţiei, ce s-a desfăşurat la Bucureşti, primele trei proiecte câştigătoare au primit 500 euro finanţare, iar primelor cinci menţiuni le-au fost oferite materiale educaţionale în valoare de 100 Euro, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Programul “Lider European” face parte din campania “Europa, casa noastră”, campanie de informare si comunicare anuală menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Se adresează elevilor din clasele a XI-a din cadrul a 16 licee selectate din următoarele oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Botoşani, Cluj, Făgăraş, Constanţa, Timişoara, Arad. Programul, dezvoltat în parteneriat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, doreşte să contribuie la formarea şi consolidarea abilităţilor de leadership şi a spiritului civic al tinerei generaţii.
Primele două locuri au fost câştigate de Colegiul Naţional "Doamna Stanca" din Făgăraş cu proiectul "Să fii copil pentru încă o zi!", respective echipa  Colegiul Naţional „Ana Aslan” din Cluj Napoca cu proiectul „Copacul din viaţa mea”. Au fost oferite şi cinci menţiuni.  


PRO(T)EU – simbolul viitorului lider

PRO(T)EU are ca obiectiv principal creşterea numărului de voluntari şi a gradului de implicare activă a elevilor şi autocoordonare eficientă, indiferent de clasă, în activităţi extraşcolare în care să fie implicaţi beneficiari cât mai diverşi din comunitatea locală.
Numele proiectului are multiple interpretări, la bază fiind numele zeului mitologiei antice, care este capabil să se metamorfozeze atât în animale cât şi în foc sau apă. Prin extindere a devenit exemplul lui Leonardo da Vinci a cărui carieră a fost "proteică", iar prin sublinierea Pro(T)EU reiese EU- ca individ, tânăr, viitor lider, sunt capabil de a mă dezvolta şi de a influenţa performanţa individuală sau de grup.
Proiectul poate fi comparat cu un puzzle, în cazul în care o varietate de elemente diverse sunt combinate pentru a forma împreună o compoziţie. După cum spune şi motto-ul Uniunii Europene ”Unitate în diversitate”, elevii şi-au propus crearea unităţii fără uniformitate, şi păstrarea diversităţii fără fragmentare. “Punctul de plecare este comunicarea prin imagine, cel mai important mod de a comunica. Imaginea bi sau tridimensională, formele spaţiale sau chiar imaginile cinetice, „traduc” vizibil lumea cuvântului. De la cei mici la cei mai mari, imaginea devine formă a imaginaţiei, ceea ce duce la conştientizarea puterii pe care o avem de a produce imagini”, a declarat Adriana Jurma, profesor coordonator.
Elevii de la C.N.M.E au desfăşurat deja acţiuni din cadrul proiectului, începând cu Săptămâna Educaţiei Globale,  la care au participat aproximativ 600 de voluntari, la activităţi axate pe creativitate, artă şi cultură. Acestea se vor extinde în spaţiul public prin pictură, fotografie, artă digitală sau teatru stradal, reprezentând un semnal de alarmă pentru sensibilizarea publicului. (Mădălina IACOB)

Leave a Reply