Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

“Toate speranţele sus!” pentru persoanele cu Sindrom Down


Sindromul Down sau mongolismul este o afecțiune permanentă în cadrul căreia o persoană se naște cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gât scurt, și un grad de întârziere mintală (retard psihic). Deși Sindromul Down este permanent, majoritatea pacienților pot duce o viață normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată și ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea creștere și dezvoltare spectaculoase și pot deveni adulți sănătoși și fericiți. 
Sindromul Down apare la tot mai mulţi copii, peste tot în lume, cu preponderenţă în Occident, unde vârsta la care femeile fac copii este tot mai înaintată. În toată lumea sunt înregistrate 40-50 de milioane de astfel de cazuri, iar specialiştii avertizează că riscul de a naşte un copil cu Sindrom Down creşte odată cu vârsta.
La ora actuală, aproximativ 30.000 de români suferă de Sindromul Down . Specialiștii nu sunt prea optimiști, avertizând că numărul românilor cu Sindrom Down va crește în următorii ani . Vestea bună este că acest fenomen poate fi combătut prin campanii de informare și prevenție a populației , precum și prin implicarea autorităților și a societății. În acest sens Radio România derulează campania naţională de informare “Toate speranțele sus!”, care cuprinde şi evenimente realizate de ONG-urile de profil din Botoşani.
 Campania îşi propune să atragă atenţia asupra copiilor cu Sindrom Down şi a părinţilor  care au fost lăsați prea mult timp să înfrunte singuri problemele, prejudecăţile, marginalizarea şi lipsa de înţelegere.
Sindromul Down poate fi depistat prin amniocenteză, un test prenatal care oferă medicului informaţii despre sănătatea şi dezvoltarea bebeluşului . Problema este că amniocenteza costă între 1100 şi 2000 de lei, de aceea Radio România îşi propune ca prin această campanie să convingă guvernul să acopere total sau parţial costurile acestei analize.

Calendarul campaniei
În cadrul campaniei “Toate speranţele sus ! “ , Asociația Ne Trebuie Speranță organizează la Botoşani următoarele activităţi :
29.11.2011 –Centrul Școlar de Educație Incluzivă, ora 10.00 - seminar ,,Sindromul Down- ce știm , ce nu știm” , “Copil ca tine sunt și eu..”, “ Lecție de viață,pentru învățătorul de mâine…”-  Socializare, activități comune-realizate de copii cu dizabilități și un grup de elevi, specializare pedagogie , ai Liceului Teoretic ,,Nicolae Iorga,, Botoșani ;
22-23.11.2011 – sediul asociației , orele 9-15– Activitate cu voluntarii – realiyare felicitări și alte obiecte pentru bazarul caritabil
24-26.11.2011 – Participare la evenimentul Voluntariat – Zile și nopți – Târgul ofertelor de voluntariat, Seara Voluntarilor, Seminarul despre voluntariat, etc.
26.11.2011, sediul asociației, orele 10-13 – Activitate artistică în parteneriat cu Palatul Copiilor
2.12.2011 – orele 10.00- Mediatecă -  Masă Rotundă : ,,Cum sunt percepute persoanele cu Sindrom Down şi alte dizabilităţi intelectuale în comunitatea noastră – Modele de bună practică” ;
3.12.2011- orele 11-13- Teatrul de Păpuși Vasilache- Spectacol caritabil-,,PRIVEŞTE LUMEA PRIN OCHII MEI”, realizat în parteneriat cu asociaţiile ,,Vis de Artist”  ,,B-RIGHT-Media”., grădiniţe, şcoli, Centrul de Zi ,,Sera”, din Botoşani; Bazar caritabil.
17.12.2011 – ora 10.00 – Sărbătoarea Crăciunului – Steluța mea norocoasă – activitate în parteneriat și sponsorizată de BCR


Speranţa este vie la Botoşani

,,Ne Trebuie Speranță” -  este o asociație apolitică şi independentă, non-profit, cu beneficiu public, voluntară, care și-a început activitatea odată cu constituirea legală în noiembrie 2003, prin liberul consimţământ al unui grup de părinţi ce au urmat cursul -,, Abordarea bio-psihosocială a copilului cu Sindrom Down”- susţinut de fundaţia Star of Hope România, care a oferit sprijin pentru înfiinţarea acesteia.
Asociaţia funcţionează în incinta Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Botoşani, iar misiunea sa este să aducă în atenţia opiniei publice, mass-mediei, autorităţilor, problemele cu care se confrunta persoanele cu Sindrom Down şi familiile lor. Oamenii implicaţi în această asociaţie lupta să depăşească mentalităţile şi să arate că şi aceşti copii merită sprijiniţi, deşi sunt diferiţi, sunt speciali, cu abilităţi, şi calităţi deosebite: sinceritate, modestie, mulţumindu-se uneori cu un zâmbet şi o strângere de mână.
Copiii sunt îndrumaţi să desfăşoare diferite activităţi interactive, participând la diferite concursuri , cum ar fi Olympics- faza regionala- Cupa 1 Iunie-, unde sportivi cu abilități scăzute au concurat la diverse  discipline, ca fotbal, baschet, atletism. În 2009 la Buzău, 2010 la Satu-Mare în 2011 la Bucureşti  la Jocurile Naţionale Special Olympics, copii  au fost adevăraţi campioni, întorcându-se cu medalii de care sunt foarte mândri.
“Reprezentăm glasul părinţilor către cei care ar trebui şi pot să acorde baza generală pentru integrarea în comunitate a copiilor şi tinerilor cu Sindrom Down. Printre visele cele mai mari ale asociaţiei se află şi crearea unui Centru de intervenţie timpurie, de la naştere, pentru copiii cu Sindrom Down, un Centru de zi pentru copiii şi tineriii care după ce termină o formă de școlarizare, rămân izolați în familie”, a declarat Silvia Griciuc, preşedintele asociaţiei.

Andrada – Cătălina BĂLĂUCĂ



Leave a Reply