Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Tu știi ce este dezvoltarea durabilă?


Conceptul de dezvoltare durabilă desemnează totalitatea formelor și metodelor de dezvoltare socio-economică, al căror fundament îl reprezintă în primul rând asigurarea unui echilibru între aceste sisteme socio-economice și elementele capitalului natural. Dezvoltarea durabilă urmarește și încearcă să găsească un cadru teoretic stabil pentru luarea deciziilor în orice situație în care se regăsește un raport de tipul om/mediu, fie ca e vorba de mediu înconjurător, economic sau social.

Deși inițial dezvoltarea durabilă s-a vrut a fi o soluție la criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor și degradarea continuă a mediului și cauta în primul rând prezervarea calității mediului înconjurător, în prezent conceptul s-a extins asupra calității vieții în complexitatea sa, și sub aspect economic și social. Obiect al dezvoltării durabile este acum și preocuparea pentru dreptate și echitate între state, nu numai între generații.
Conceptul a fost legat inițial de problemele de mediu și de criza resurselor naturale, în special a celor legate de energie de acum 30 de ani. Termenul însuși este foarte tânăr și s-a impus în vara lui 1992, după Conferința privind mediul și dezvoltarea, organizată de Natiunile Unite la Rio de Jeneiro. Durabilitatea pleacă de la ideea că activitățile umane sunt dependente de mediul înconjurător și de resurse. Sănătatea, siguranţa socială şi stabilitatea economică a societății sunt esențiale în definirea calității vieții.
Discuțiile de la care s-a ajuns la dezvoltarea durabilă au pornit însă la începutul anilor 70. În 1972, Conferința privind Mediul care a avut loc la Stockholm a pus pentru prima dată în mod serios problema deteriorării mediului înconjurător în urma activităților umane, ceea ce pune în pericol însuși viitorul omenirii. În 1983, își începe activitatea Comisia Mondială pentru Mediu şi Dezvoltare (WCED), condusă de Gro Bruntland.
Doi ani mai târziu, este descoperită gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii și, prin Convenţia de la Viena, se încearcă găsirea unor soluții pentru reducerea consumului de substanțe care dăunează stratului protector de ozon care înconjoară planeta. În 1986, la un an după catastrofa de la Cernobâl, apare așa-numitul Raport Bruntland, al WCED, cu titlul „Viitorul nostru comun” care dă și cea mai citată definiție a dezvoltării durabile („sustainable development”): «Dezvoltarea durabilă este cea care urmărește nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface nevoile lor».


Voluntariat pentru mediu la ADDO
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Optim a fost înființată la Botoșani, la 2 aprilie 2007, cu scopul de a promova o atitudine de respect faţă de natură, protecţia mediului şi susţinerea unor programe moderne de educaţie ecologică, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile. În 2011 – Anul Internaţional al Pădurilor, ADDO a organizat a cincea ediţie a Simpozionului “Biodiversitate și dezvoltare durabilă”, în data de 17 septembrie, la Grup Şcolar Dimitrie Negreanu, un eveniment dedicate cadrelor didactice, specialiştilor în domeniul protecţiei mediului, studenţilor, elevilor şi tuturor iubitorilor naturii. O alta activitate este practica de identificare a elementelor de biodiversitate în Rezervaţia de interes judeţean Zona Umedă Orăşeni Vale, marcând şi Ziua Internaţională a Biodiversităţii. (Măriuca Ștefania HALICI)

Leave a Reply