Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

„Modelul Uniunii Europene”- o invitaţie la implicare


„Modelul Uniunii Europene” este un eveniment anual destinat tuturor tinerilor talentaţi şi motivaţi, ce îşi doresc să se afirme şi să aibă parte de o experienţă cu totul şi cu totul inedită. Proiectul, ce simulează fiecare instituţie europeană în parte, încurajează tinerii să se implice în problemele europene, oferindu-le, astfel, oportunitatea de a activa pentru o săptămână chiar la sediul Parlamentului European. Scopul prim al evenimentului este de a-i ajuta pe învăţăcei să înţeleagă mai bine cum funcţionează Uniunea Europeană.

În cadrul proiectului se desfăşoară o dezbatere a două propuneri legislative ale Comisiei Europene. Tinerii pot fi implicaţi în această dezbatere atât în mod direct, cât şi în mod indirect, deoarece fiecărui participant i se acordă posibilitatea de a-şi alege, după propria dorinţa, un rol. Rolurile ce implică participarea directă în dezbatere disponibile în cadrul Parlamentului European sau a Comisiei Europene sunt de Membru al Parlamentului European, Ministru sau Lobby-st. Tinerii au posibilitatea de a alege şi rolul de jurnalist, asumându-şi responsabilitatea de a relata evenimentele exact, sau cel de interpret, ce trebuie să asigure buna desfăşurare a evenimentului.

Impresii de la faţa locului
Fiona Foulkes, Chair: „Chairing-ul nu este doar o experienţă satisfăcătoare, ci şi interactivă. Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei care m-au ajutat să mă dezvolt ca persoană în timp ce ne şi distram!” –
Gintaré Masiulyté, Membru: „Dacă ar fi ca măcar pentru o singură zi să fiu altceva, ce aş fi? Am ales rolul de Membru al Parlamentului European. Proiectul „Modelul Uniunii Europene” mi-a oferit şansa de a descoperi Uniunea Europeană şi de a vedea dacă ea este exact aşa cum mi-o imaginam. Cu toate acestea, cel mai important lucru, pe lângă faptul că am putut lua parte la dezbaterea desfăşurată, a fost că am avut ocazia să interacţionez cu alţi tineri Europeni” -
Joanna Mikova, Minister of the Council: „Imaginează-ţi că pentru o săptămână te trezeşti ştiind că deciziile tale schimbă Europa. Imaginează-ţi un scaun confortabil în Comisie – nu un simplu scaun, ci mai degrabă o idee vagă despre viitor. De asemenea, imaginează-ţi două sute de oameni bine îmbrăcaţi, inteligenţi şi precauţi, întinzându-se în faţa unui bar şi gândindu-se la viitorul Europei. De fapt, nu îţi imagina nimic pentru ca vei fi oricum uimit de aceasta simulare”.
Claudia Madruga, Lobby-ist: „Să fii lobby-ist în cadrul „Modelului Uniunii Europene” 2011 a fost o experienţă unică pe care o recomand tuturor tinerilor ce îşi doresc să înţeleagă, să trăiască şi să experimenteze Uniunea Europeană mai de aproape. A fost o săptămână plină de conversaţii, de discuţii, de argumente sau, mai pe scurt, de politică, şi, datorită rolului meu activ de lobby-ist, am fost exact în centrul acestora” –.
Anna Serafini, Jurnalist: „Să fiu un adevărat jurnalist în cadrul proiectului „Modelul Uniunii Europene” m-a făcut să ma simt importantă şi, din când în când, comică. Această experienţă a fost una dintre cele mai neobişnuite aventuri de până acum” –
Katarina Ignatova, Interpret: „De neuitat! Sunt hotărâtă să mă întorc din nou în acest proiect în calitate de interpret” –. (Raluca Maria BOBUŢANU)

Leave a Reply