Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Şi tu poţi fi “Voluntar la domiciliu”!


Voluntariatul prin „muncă la domiciliu” este considerat a fi o modalitate inedită şi uşor realizabilă de solidaritate între un număr semnificativ de persoane care prin confecţionarea produselor hand-made pot răspunde tematicii sugerate. În judeţul Botoşani, conceptul este aplicat de Asociaţia Ihtis, în cadrul campaniei de realizare a “Centrul de Viaţă Independentă”, un ţel al organizaţiei de peste şapte ani.
Reporter: Să începem prin a le oferi tinerilor câteva detalii despre Asociaţia IHTIS…
Mihaela Mihăescu: Fondată la iniţiativa unei persoane cu dizabilităţi fizice severe asociate, IHTIS s-a vrut a fi încă de la început un ideal frumos, neînţeles însă câţiva ani în şir datorită faptului că nu corespundea tiparului de “ONG care oferă ajutoare”. Asociaţia IHTIS încearcă să echilibreze balanţa între a dărui şi a primi, reliefând prin acţiunile sale faptul că: dizabilitatea fizică nu înseamnă o piedică în a dărui, dar nici o motivaţie de a aştepta doar să primeşti. Perioada 2004 – 2011 a generat o bună experienţă în definirea Asociaţiei IHTIS, prin care tinerii cu dizabilităţi fizice severe având IQ normal au fost îndemnaţi să se auto-reprezinte, fiind ei înşişi iniţiatori, coordonatori şi beneficiari ai proiectelor în sfera socio-culturală. Asociaţia IHTIS a simbolizat mereu voinţa şi iscusinţa copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice severe de a experimenta integrarea într-o mulţime de oameni ce se străduiesc adesea din răsputeri să le zădărnicească dăruirea, perseverenţa, încăpăţânarea de a face ca integrarea lor socială reală să se întâmple. Astăzi, IHTIS înseamnă: literatură, cântec popular, luptă câştigată împotriva discriminării, conştientizare, sensibilizare, socializare ... Se spune deseori că: „în noua societate informaţională, capitalul uman înlocuieşte capitalul financiar, ca resursă strategică”. La IHTIS aşa este…

R: De unde şi cum a pornit ideea Proiectului “VOLUNTAR LA DOMICILIU”?
M.M: Proiectul „Voluntar la domiciliu” urmăreşte îndeplinirea obiectivului major indicat în contextul „Anului European al Îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” anume: de a crea condiţii favorabile asigurării unui mod de viaţă autonom. Aceasta poate să însemne pentru Asociaţia IHTIS o oportunitate de intensificare a atragerii resurselor necesare demarării campaniei de realizare a Centrului de Viaţă Independentă, transpunerea în practică a unui obiectiv avut de peste şapte ani în vedere. Pentru aceasta avem nevoie de fonduri şi ne-am gândit că am putea transforma voluntariatul prin „muncă la domiciliu” într-o modalitate inedită şi uşor realizabilă de solidaritate între un număr semnificativ de persoane de toate vârstele, care prin confecţionarea produselor hand-made să susţină cauza noastră, răspunzând în acelaşi timp şi tematicii sugerate. Trebuie subliniat faptul că, unul din motivele ce a încurajat iniţierea acestui proiect a fost şi Târgul ONG din luna septembrie 2011, organizat de Asociaţia B-RIGHT MEDIA. Ne dorim ca în 2012 să ne prezentăm cu un stand bogat şi util scopului propus.
R: În ce grupe de vârstă se înscriu voluntarii dumneavoastră? Sunt aceştia preponderent elevi sau şi adulţi?
M.M:Expresia “Solidaritate între generaţii” spune totul. Voluntariatul, arta manuală şi munca la domiciliu dorim să evidenţieze solidaritatea tuturor – copii, tineri, adulţi - în beneficiul unui proiect social destinat celor aflaţi în dificultate. Gesturile de solidaritate şi voluntariat vor reflecta atitudinea reprezentanţilor tuturor categoriilor de vârstă: cei pricepuţi vor crea produsele hand-made, alţii vor promova, iar cei din urmă vor alege un produs de pe blogul IHTIS http://asociatia-ihtis.ro/initiative/ sau de la Târgurile la care vom participa.

R: Aţi întâmpinat probleme în implementarea proiectului?
M.M: Comentarii pro sau contra pot fi făcute oricărei iniţiative, însă nimeni nu ar întreprinde o acţiune fără un fundament legal. De peste 7 ani la Asociaţia IHTIS încercăm şi învăţăm să ne ajutăm financiar singuri. Puţini sunt cei ce ştiu că în spatele a tot ce se întâmplă la IHTIS stau copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi fizice severe, având IQ (coeficient de inteligenţă) normal. Iniţiativele noastre au finalitate concretă, iar voluntariatul la domiciliu a fost ales tocmai pentru că IHTIS încă nu are un sediu corespunzător adaptat pentru acţiuni de grup. Altfel, ne-am fi ales „Şezătoarea” ca formă de implementare a proiectului nostru. Ar fi fost mult mai interesant şi atractiv pentru toate categoriile de vârstă.

R: Cum treceţi peste provocările inerente ale activităţii organizaţiei?
M.M: Credem cu înverşunare în visul nostru, de a realiza în timp Centrul de Viaţă Independentă, în satul Dumeni, comuna George Enescu. Crezul membrilor Asociaţiei IHTIS, “Nu pot nu există”, este convingerea în faţa căreia orice problemă păleşte... într-o bună zi, aşezământul pe care ni-l  dorim va exista. Abia atunci vom putea afirma că problemele noastre au luat sfârşit.

R:Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în cadrul acestui proiect?
M.M:“Voluntar la Domiciliu” deşi este deocamdată precum “un prunc în faşă” putem vorbi deja de rezultate. Voluntarii din Bucureşti, Cluj, Techirghiol şi Dorohoi au început deja confecţionarea produselor hand-made în sprijinul campaniei Asociaţiei IHTIS.Interviul solicitat de MediaTIN este tot un motiv de mândrie. Vă mulţumim că v-aţi gândit la noi, devenind prin realizarea acestui interviu un “voluntar la domiciliu” pentru promovarea proiectului Asociaţiei IHTIS. (A consemnat Măriuca-Ştefania HALICI)

Leave a Reply