Nr.2-Octombrie 2011 Nr.1-Septembrie 2011 Cursurile MediaTIN

Tineri din 4 ţări aşteptaţi la Botoşani


Asociaţia “Renaşterea Botoşăneană” va aduce din nou la Botoşani tineri din ţări europene pentru a participa la activităţile proiectului „Prin înlăturarea stereotipurilor şi a prejudecăţilor, către o societate europeană incluzivă”, câştigat în cadrul Programului Tineret în Acţiune al Comisiei Europene, program comunitar care sprijină educaţia non-formală, implicarea şi mobilitatea tinerilor.  Derularea propriu-zisă a proiectului va începe în luna iulie 2012 şi se va concretiza, la Botoşani, prin organizarea unor activităţi de schimb de tineret. Proiectul se adresează voluntarilor implicaţi activ în organizaţii şi instituţii cu activităţi orientate spre integrarea tinerilor defavorizaţi. Proiectul se va desfăşura în cadrul unui parteneriat între organizaţia botoşăneană şi alte organizaţii din Austria, Germania, Italia şi Franţa, cu care s-au semnat deja acordurile de parteneriat şi care vor trimite la Botoşani câte opt participanţi. Aceştia vor aplica, ulterior, în ţara de origine cele învăţate în lucrul lor cu tinerii. Scopul proiectului este de a transmite un mesaj către cetăţenii ţărilor europene partenere în proiect care să le ofere acestora mărturii şi să le demonstreze că numai acceptând diversitatea vom putea trăi într-o Europă prosperă şi democratică. De asemenea, proiectul îşi propune să combată prejudecăţile şi stereotipurile care exista în Europa la adresa unor grupuri etnice, ori naţiuni întregi. La Botoşani sunt programate următoarele activităţi: vizite la instituţii locale, jocuri de rol, dezbateri şi o transmisiune directă prin „canalele deschise TV”, cea din urmă fiind realizată cu sprijinul reţelei europene, „European Youth4Media Network e.V.”, înregistrată legal la Muenster, Germania. (Andrada-Cătălina BĂLĂUCĂ
[ Read More ]

Febra BAC-ului


După trecerea Sărbătorilor de iarnă, emoţiile elevilor de clasa a XII-a au început să ia amploare. Aceştia vor susţine la sfârşitul anului şcolar 2011-2012 examenul de Bacalaureat, cu două tipuri de probe: evaluări orale şi practice la disciplinele limba şi literatura română, competenţe de calculator şi limbi străine, după care, vor urma evaluările scrise. Bacalaureatul este o uşă deschisă la un capăt de drum, dar nu este o uşă  oarecare pe un drum oarecare. E o uşă către multiple oportunităţi. Adolescenţii doresc să profite din plin de acestea şi se pregătesc în special la obiectele de profil, care le dau bătăi de cap, şi luptă pentru a trece cu bine peste clasa a XII-a şi pentru a reuşi să obţină rezultate mai bune decât colegii din anul precedent. (Emanuela MURARU)

Calendarul examenelor
28 – 30 mai: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen;
1 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
11 – 13 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
13 – 15 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
18 – 22 iunie: Evaluarea competenţelor digitale;
25 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională;
2 iulie: Limba şi literatura română - probă scrisă;
3 iulie : Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
4 iulie : Proba obligatorie a profilului– probă scrisă;
6 iulie: Proba la alegere a profilului si specializării– probă scrisă;
8 iulie: Afişarea rezultatelor.

[ Read More ]

Program de dezvoltare personală pentru liceeni


În perioada 28-29 ianuarie 2012 Colegiul Naţional „Mihai Eminescu  a găzduit acţiunea HOLA, în cadrul unui program naţional de dezvoltare şi învăţare non-formală pentru liceeni. Început simultan în Bucureşti şi Iaşi, proiectul s-a extins treptat la nivel naţional, la Botoşani ajungând la a doua ediţie. Concret, HOLA înseamnă două zile de activităţi inedite desfăşurate cu scopul de a contribui la dezvoltarea tinerilor cu potenţial, pentru a crea un viitor mai bun, mai frumos. Se organizează workshop-uri în care se vor abordează diferite subiecte, de la orientare în carieră, managementul timpului, lucru în echipă, până la comunicare şi vorbire în public. “În primul rând, prin aceste training-uri elevii îşi descoperă noi capacităţi şi calităţi. Este  o ocazie extraordinară de a petrece două zile într-o atmosferă plăcută, de a cunoaşte persoane noi şi de a lega prietenii”, a declarat Lucian Crăciun, organizator HOLA CNME Botoşani. Proiectul are loc în weekend, timp de aproximativ 12 ore în total şi se adresează oricărui elev din clasele IX-XII care are atitudine şi îşi doreşte să înveţe lucruri noi. O grupă este formată din aproximativ 30 de elevi, din toate clasele de liceu. Toate activitățile sunt susţinute de către mentori bine pregătiți din cadrul organizației Youth Academy. La final, toţi participanţii primesc o diplomă care atestă competenţele dobândite pe durata programului. (Mădălina IACOB)
[ Read More ]

Reduceri „culturale” pentru elevi şi studenţi


Dacă „a le deschide tinerilor” reprezintă pentru Comenius nevoia acestora de a avea acces la diverse forme de învăţare interactivă şi dezvoltare personală, atunci abordarea Uniunii Europene reflectă un interes tot mai crescut pentru formarea tinerilor. Practica europeană a demonstrat necesitatea şi funcţionalitatea unui instrument care să ofere avantaje tinerilor în domeniile de interes. Un astfel de instrument a căpătat formă prin Cardul Euro<26, distribuit la nivel internaţional prin EYCA – European Youth Association, o reţea formată din 56 de organizaţii membre in 42 de tari, aflată sub patronajul Consiliului Europei.
Cardul, disponibil pentru tinerii sub 30 de ani, oferă reduceri în magazine, instituţii de cultură, agenţii de turism, terase, dar şi facilitează accesul la asigurări medicale, abonamente la publicaţii, internet. De distribuirea acestuia la nivel naţional se ocupă Asociaţia Euro<26 România, cea care oferă şi o variantă a cardului adaptată pentru studenţi, dar şi formare prin intermediul trainerilor Euro<26. În judeţul Botoşani, cardul a fost distribuit prin intermediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani (DJST). Aproximativ 300 de carduri au fost împărţite  tinerilor botoşăneni, cei mai mulţi fiind elevi care au beneficiat de aceste avantaje în afara ţării, prin schimburi de tineri sau doar simple ieşiri. Pentru a intra în posesia unui card, trebuie să vă prezentaţi la unul din punctele de lucru ale DJST, cu o poză tip buletin şi buletinul, unde veţi completa o cerere de emitere card. „Cardul reprezintă un avantaj pentru elevi,mai ales că se distribuie în mod gratuit,este valabil 2 ani şi oferă foarte multe reduceri. Apoi, oferă un sentiment de apartenenţă la valorile europene”, a declarat Cornela Paicu, reprezentat al DJST Botoşani. (Alex ŞOTROPA)

[ Read More ]

„Modelul Uniunii Europene”- o invitaţie la implicare


„Modelul Uniunii Europene” este un eveniment anual destinat tuturor tinerilor talentaţi şi motivaţi, ce îşi doresc să se afirme şi să aibă parte de o experienţă cu totul şi cu totul inedită. Proiectul, ce simulează fiecare instituţie europeană în parte, încurajează tinerii să se implice în problemele europene, oferindu-le, astfel, oportunitatea de a activa pentru o săptămână chiar la sediul Parlamentului European. Scopul prim al evenimentului este de a-i ajuta pe învăţăcei să înţeleagă mai bine cum funcţionează Uniunea Europeană.

În cadrul proiectului se desfăşoară o dezbatere a două propuneri legislative ale Comisiei Europene. Tinerii pot fi implicaţi în această dezbatere atât în mod direct, cât şi în mod indirect, deoarece fiecărui participant i se acordă posibilitatea de a-şi alege, după propria dorinţa, un rol. Rolurile ce implică participarea directă în dezbatere disponibile în cadrul Parlamentului European sau a Comisiei Europene sunt de Membru al Parlamentului European, Ministru sau Lobby-st. Tinerii au posibilitatea de a alege şi rolul de jurnalist, asumându-şi responsabilitatea de a relata evenimentele exact, sau cel de interpret, ce trebuie să asigure buna desfăşurare a evenimentului.

Impresii de la faţa locului
Fiona Foulkes, Chair: „Chairing-ul nu este doar o experienţă satisfăcătoare, ci şi interactivă. Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei care m-au ajutat să mă dezvolt ca persoană în timp ce ne şi distram!” –
Gintaré Masiulyté, Membru: „Dacă ar fi ca măcar pentru o singură zi să fiu altceva, ce aş fi? Am ales rolul de Membru al Parlamentului European. Proiectul „Modelul Uniunii Europene” mi-a oferit şansa de a descoperi Uniunea Europeană şi de a vedea dacă ea este exact aşa cum mi-o imaginam. Cu toate acestea, cel mai important lucru, pe lângă faptul că am putut lua parte la dezbaterea desfăşurată, a fost că am avut ocazia să interacţionez cu alţi tineri Europeni” -
Joanna Mikova, Minister of the Council: „Imaginează-ţi că pentru o săptămână te trezeşti ştiind că deciziile tale schimbă Europa. Imaginează-ţi un scaun confortabil în Comisie – nu un simplu scaun, ci mai degrabă o idee vagă despre viitor. De asemenea, imaginează-ţi două sute de oameni bine îmbrăcaţi, inteligenţi şi precauţi, întinzându-se în faţa unui bar şi gândindu-se la viitorul Europei. De fapt, nu îţi imagina nimic pentru ca vei fi oricum uimit de aceasta simulare”.
Claudia Madruga, Lobby-ist: „Să fii lobby-ist în cadrul „Modelului Uniunii Europene” 2011 a fost o experienţă unică pe care o recomand tuturor tinerilor ce îşi doresc să înţeleagă, să trăiască şi să experimenteze Uniunea Europeană mai de aproape. A fost o săptămână plină de conversaţii, de discuţii, de argumente sau, mai pe scurt, de politică, şi, datorită rolului meu activ de lobby-ist, am fost exact în centrul acestora” –.
Anna Serafini, Jurnalist: „Să fiu un adevărat jurnalist în cadrul proiectului „Modelul Uniunii Europene” m-a făcut să ma simt importantă şi, din când în când, comică. Această experienţă a fost una dintre cele mai neobişnuite aventuri de până acum” –
Katarina Ignatova, Interpret: „De neuitat! Sunt hotărâtă să mă întorc din nou în acest proiect în calitate de interpret” –. (Raluca Maria BOBUŢANU)
[ Read More ]

www.tinapse.ro – un instrument util pentru SEV


Portalul web www.tinapse.ro a fost creat în anul 2011, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret în Acţiune. Este un instrument care doreşte să asigure un spaţiu de colaborare între toţi cei care lucrează cu Serviciul European de Voluntariat (SEV) pentru a creşte calitatea proiectelor şi a îmbunătăţi cunoştinţele şi abilităţile. Pe portal sunt postate numeroase informaţii sub forma de documente wiki, articole de blog, discuţii şi link-uri, având peste 320 de utilizatori. “Pentru 2012 ne dorim un tinapse: şi mai bun şi mai utilizat de către toţi actorii implicaţi în proiecte SEV şi mai bogat în resurse utile în managementul proiectelor SEV şi cu mai multe schimburi de opinii”, scrie Marius Hardut, de la Fundaţia Life Tineret, promotor al portalului. În acest scop, a fost organiyată o campanie de solicitare de opinii, aşteptate sub forma unor comentarii la întrebarea "Ce trebuie să aibă www.tinapse.ro pentru a deveni un instrument şi mai 
facil şi mai util util pentru cei care lucrează cu SEV în România?". Opiniile au putut fi trimise până pe 6 februarie 2012. Printre recomandările primite se află: punerea la dispoziţie a unui ghid al utilizatorului, realizarea unui meniu mai simplu sau transmiterea de notificări prin email. 
[ Read More ]

CJE Botoşani - la Adunare Generală


În perioada 9-13 ianuarie 2012, s-a desfăşurat la Târgu-Mureş Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor. La întrunire au participat câte patru delegaţi de la fiecare consiliu judeţean al elevilor, însoţiţi de profesori coordonatori. Scopul principal al Adunării Generale a fost alegerea noului Birou Executiv pentru CNE.

Marţi, 10 ianuarie 2012, a avut loc deschiderea oficială a Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în prezenţa secretarul de stat, Oana Badea, a consilierul ministrului, Romeo Moşoiu, dar şi a altor oficialităţi centrale şi locale. În urma votului membrilor, noul preşedinte CNE este Andrei-Bogdan Petre, de la CJE Constanţa. Secretariatul a fost preluat de Răzvan Azamfirei, preşedinte CJE Mureş – departament organizare internă şi Georgiana Epure, preşedinte CJE Sibiu – departament relaţii externe.
Obiectivele Adunării Generale îndeplinite în cadrul întâlnirii sunt dezvoltarea strategiei Consiliului Naţional al Elevilor, elaborarea planului de acţiune pe anul şcolar în curs, revizuirea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi elaborarea Cartei CNE. De asemenea,membrii CJE Botoşani au participat activ  la cele 7 ateliere de lucru facilitate de către reţeaua naţionala de formatori CNE, unde s-au abordat teme de discuţie precum, proceduri de Comunicare internă CŞE – CJE – CRE – CNE, metode de  Comunicare externă, PR, media, proiecte, iniţiative – propuneri şi planuri de lucru pentru 2012, structuri suport CNE – formatori, seniori, profesori coordonatori  şi trainingurile CNE.
,,Adunarea Generală de la Târgu Mureş a fost un prilej minunat de a vedea cât de important este să lucrăm împreună, ca o echipă, la nivel naţional. Majoritatea celor prezenţi acolo nu mai fuseseră la o astfel de întrunire, aceasta arătându-ne cu adevărat ce înseamnă consiliul. Programul a fost impecabil realizat de către organizatori, cu sesiuni de lucru dar şi pauze în care ne-am recreat am putut socializa şi facilita o mai bună comunicare.” a declarat Bianca Hodoroaba, director al departamentului Mobilitate, informare, formare şi consiliere.
Delegaţia CJE Botoşani a primit două premii în cadrul Galei Consiliului Naţional al Elevilor şi anume: ,, Premiul de Excelenţă pentru cea mai bună activitate CJE cu impact la nivel naţional” şi ,,Premiul acordat ISJ Botoşani- pentru cel mai bun partener CNE”.
(Florin GAVRIL)

Campanie de promovare la nivel local

Miercuri, 21decembrie 2011, a avut loc, în Sala de Conferinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, conferinţa de presă a Consiliului Judeţean al Elevilor Botoşani, în urma căreia cei prezenţi au fost informaţi despre activitatea desfăşurată de CJE Botoşani în cadrul campaniei ,,TU eşti CJE Botoşani!”. De asemenea, a fost lansat noul site, www.cjebotosani.ro, care foloseşte cele mai noi tehnologii din domeniul web pentru a promova activităţile desfăşurate, valorile consiliului, voluntariatul şi reprezintă modalitatea cea mai simplă de a crea şi menţine contacte.
În aceeaşi zi, aproape 500 de elevi botoşăneni s-au întâlnit în faţa Primăriei Municipale unde au participat la un marş public de informare şi promovare. Prin această acţiune, elevii au demonstrat că pot avea un scop comun, că se pot organiza şi mobiliza, că doresc să se implice şi că îşi pot crea cadrul propice de a milita pentru susţinerea drepturilor lor.
În final, participanţii s-au bucurat de un concert de colinde susţinut de artiştii locali. (F.G.)
[ Read More ]

Mara Bucşinescu- „Sunt şi fete mai frumoase decât mine”



Mara Bucşinescu este cea mai frumoasă elevă de clasa a IX-a din Botoşani. Ea a obţinut titlul de Miss Boboc Botoşani şi Miss Popularitate 2011. Are 15 ani şi este elevă în clasa aIX-a B la Liceul de Arte ”Ştefan Luchian”, secţia de muzică.

Reporter: Ce te-a determinat să participi la Miss Boboc 2011?
Mara Bucşinescu: Probabil că dorinţa de a mă face cunoscută. Voiam să îi fac pe ceilalţi să ştie că şi eu exist în acest liceu. Sunt o persoană mai timidă şi mi-a fost dintotdeauna greu să mă integrez în diferite grupuri sociale.

R : Care a fost diferenţa între pregătirea pentru concursurile Miss Boboc Liceul de Arte „Ştefan Luchian” şi Miss Boboc Botoşani?
M. B. : Diferenţa a fost că la Miss Boboc Liceul de Arte persoanele cu care am lucrat îmi erau cunoscute, pe când în finală am întâlnit necunoscuţi, dar cu care m-am împrietenit ulterior. A fost o experienţă ce ne-a legat. Bineînţeles că nu au fost la fel de multe momente distractive ca în liceu, dar toate fetele erau prietenoase.

R: : După părerea ta, ce ai avut în plus faţă de celelalte concurente?
M. B. : Nu am înţeles niciodată acest lucru. Nu ştiu ce au văzut membrii juriului mai mult la mine. Ei mi-au spus că sunt frumoasă, dar eu nu sunt foarte sigură de asta.

R: Nu crezi că eşti cea mai frumoasă fată din Botoşani?
M. B. : Nu, toate eram drăguţe şi în Botoşani sunt fete mult mai frumoase, chiar şi de vârsta mea, dar probabil că ele nu au curajul să se afirme. Nici eu nu l-am avut când am urcat, iniţial, pe scenă şi am văzut mulţimea din public, dar când i-am auzit pe colegii mei strigându-mi numele...m-au încurajat.
R: : Te-ai gândit vreo clipă la o viitoare carieră de model?
M. B. : Da, m-am gândit să profesez în acest domeniu, dar nu la nivel înalt. Tratez modelingul doar ca pe un hobby. Cariera pe care o am în vizor este de muzică. Vreau să studiez la Londra sau la Paris în cadrul unei facultăţi de canto clasic.
R : Ai fost contactată de agenţii de modeling imediat după obţinerea titlului Miss Boboc Botoşani?
M. B. : Nu, nu am fost contactată de vreo agenţie, însă am auzit că voi avea ocazia să merg la vară într-o tabără gratuită . Nu am încă detalii.

R : Cum te privesc ceilalţi acum? Ce s-a schimbat în viaţa ta?
M. B. : La fel pentru că eu sunt aceeaşi persoană. Colegii sunt la fel pentru că sunt prietenii mei. Ei mă văd aşa cum sunt cu adevărat, chiar dacă unii oameni mă consideră mai rea sau altfel, prietenii mei m-au susţinut dintotdeauna.

R: Băieţii sunt, probabil, mai interesaţi acum de tine. Suntem curioşi să aflăm dacă ai o relaţie.
M. B. : Într-adevăr s-au arătat mai interesaţi unii băieţi, dar nu neapărat cei la care mă aşteptam eu. Momentan nu am un prieten.

R: Povesteşte-ne ceva ”picant” din culisele spectacolului.
M. B. : Cel mai ciudat mi s-a părut momentul de dinaintea decernării premiilor când toate concurentele au venit la mine şi m-au îmbrăţişat, fără să înţeleg de ce. Toată lumea mă felicita pentru că se aştepta să câştig, dar eu, nu.
R: Ce îţi place să faci în timpul liber?
M. B. : Pasiunea mea este în special muzica, pe partea de pian şi canto. Îmi place şi desenul, dar visez să devin o compozitoare renumită de muzică. De asemenea, cartea mea preferată este „Rem”, de Mircea Cărtărescu.
R: Au tot apărut tot felul de speculaţii cum că părinţii tăi ar fi influenţat alegerea juriului. Ce părere ai despre acest lucru?
M. B. : Da, am auzit, deşi nu cred nimic. Îmi ştiu părinţii şi ştiu că ei mereu luptă corect. M-au ajutat foarte mult în această competiţie, dar nu în felul în care cred oamenii, ci pe plan moral. Am fost surprinsă să aud că sunt persoane şi din străinătate chiar, care m-au votat pentru titlul de Miss Popularitate.

R: Ce sfat ai pentru viitoarele concurente la Miss Boboc Botoşani?
M. B. : Este o experienţă de neuitat şi le propun să păşească înainte cu tot curajul pentru că nu e nimic de pierdut. Te faci doar mai cunoscut şi mai îndrăgit de cei din jurul tău.



R: Vei mai participa şi la alte concursuri de frumuseţe?
M. B. : Desigur, pentru că sunt experienţe deosebite. Am în plan să particip la Miss Preuniversitaria, când voi ajunge în clasa a XII-a. (A consemnat Mădălina IACOB)
[ Read More ]

Poveşti de voluntariat promovate pe Twitter


Campania “Povestea Voluntarului” este organizată de Blogunteer, o echipă de bloggeri care vin cu o provocare pentru voluntari, una diferită decât până acum. Campania işi propune să facă publică “Povestea ta de Voluntar”, dar nu oricum, ci în 140 de caractere pe contul de Twitter. Pentru a lua parte la campanie trebuie ca tweet-ul tău să conţină hashtag-ul  #Povestea Voluntarului.  Cele mai frumoase şi creative tweet-uri vor fi încărcate pe Blogunteer. “De ce ai nevoie: Una bucată cont de Twitter.O minima experientă a voluntariatului sau o parere un sfat, povestea ta pe scurt. Creativitatea dupa gest. Hashtag-ul #Povestea Voluntarului in tweet.”, scrie Bogdan Riter este unul din coordonatori, pe blogul campaniei. (Alex ŞFICHI)
[ Read More ]

Şi tu poţi fi “Voluntar la domiciliu”!


Voluntariatul prin „muncă la domiciliu” este considerat a fi o modalitate inedită şi uşor realizabilă de solidaritate între un număr semnificativ de persoane care prin confecţionarea produselor hand-made pot răspunde tematicii sugerate. În judeţul Botoşani, conceptul este aplicat de Asociaţia Ihtis, în cadrul campaniei de realizare a “Centrul de Viaţă Independentă”, un ţel al organizaţiei de peste şapte ani.
Reporter: Să începem prin a le oferi tinerilor câteva detalii despre Asociaţia IHTIS…
Mihaela Mihăescu: Fondată la iniţiativa unei persoane cu dizabilităţi fizice severe asociate, IHTIS s-a vrut a fi încă de la început un ideal frumos, neînţeles însă câţiva ani în şir datorită faptului că nu corespundea tiparului de “ONG care oferă ajutoare”. Asociaţia IHTIS încearcă să echilibreze balanţa între a dărui şi a primi, reliefând prin acţiunile sale faptul că: dizabilitatea fizică nu înseamnă o piedică în a dărui, dar nici o motivaţie de a aştepta doar să primeşti. Perioada 2004 – 2011 a generat o bună experienţă în definirea Asociaţiei IHTIS, prin care tinerii cu dizabilităţi fizice severe având IQ normal au fost îndemnaţi să se auto-reprezinte, fiind ei înşişi iniţiatori, coordonatori şi beneficiari ai proiectelor în sfera socio-culturală. Asociaţia IHTIS a simbolizat mereu voinţa şi iscusinţa copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice severe de a experimenta integrarea într-o mulţime de oameni ce se străduiesc adesea din răsputeri să le zădărnicească dăruirea, perseverenţa, încăpăţânarea de a face ca integrarea lor socială reală să se întâmple. Astăzi, IHTIS înseamnă: literatură, cântec popular, luptă câştigată împotriva discriminării, conştientizare, sensibilizare, socializare ... Se spune deseori că: „în noua societate informaţională, capitalul uman înlocuieşte capitalul financiar, ca resursă strategică”. La IHTIS aşa este…

R: De unde şi cum a pornit ideea Proiectului “VOLUNTAR LA DOMICILIU”?
M.M: Proiectul „Voluntar la domiciliu” urmăreşte îndeplinirea obiectivului major indicat în contextul „Anului European al Îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii” anume: de a crea condiţii favorabile asigurării unui mod de viaţă autonom. Aceasta poate să însemne pentru Asociaţia IHTIS o oportunitate de intensificare a atragerii resurselor necesare demarării campaniei de realizare a Centrului de Viaţă Independentă, transpunerea în practică a unui obiectiv avut de peste şapte ani în vedere. Pentru aceasta avem nevoie de fonduri şi ne-am gândit că am putea transforma voluntariatul prin „muncă la domiciliu” într-o modalitate inedită şi uşor realizabilă de solidaritate între un număr semnificativ de persoane de toate vârstele, care prin confecţionarea produselor hand-made să susţină cauza noastră, răspunzând în acelaşi timp şi tematicii sugerate. Trebuie subliniat faptul că, unul din motivele ce a încurajat iniţierea acestui proiect a fost şi Târgul ONG din luna septembrie 2011, organizat de Asociaţia B-RIGHT MEDIA. Ne dorim ca în 2012 să ne prezentăm cu un stand bogat şi util scopului propus.
R: În ce grupe de vârstă se înscriu voluntarii dumneavoastră? Sunt aceştia preponderent elevi sau şi adulţi?
M.M:Expresia “Solidaritate între generaţii” spune totul. Voluntariatul, arta manuală şi munca la domiciliu dorim să evidenţieze solidaritatea tuturor – copii, tineri, adulţi - în beneficiul unui proiect social destinat celor aflaţi în dificultate. Gesturile de solidaritate şi voluntariat vor reflecta atitudinea reprezentanţilor tuturor categoriilor de vârstă: cei pricepuţi vor crea produsele hand-made, alţii vor promova, iar cei din urmă vor alege un produs de pe blogul IHTIS http://asociatia-ihtis.ro/initiative/ sau de la Târgurile la care vom participa.

R: Aţi întâmpinat probleme în implementarea proiectului?
M.M: Comentarii pro sau contra pot fi făcute oricărei iniţiative, însă nimeni nu ar întreprinde o acţiune fără un fundament legal. De peste 7 ani la Asociaţia IHTIS încercăm şi învăţăm să ne ajutăm financiar singuri. Puţini sunt cei ce ştiu că în spatele a tot ce se întâmplă la IHTIS stau copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi fizice severe, având IQ (coeficient de inteligenţă) normal. Iniţiativele noastre au finalitate concretă, iar voluntariatul la domiciliu a fost ales tocmai pentru că IHTIS încă nu are un sediu corespunzător adaptat pentru acţiuni de grup. Altfel, ne-am fi ales „Şezătoarea” ca formă de implementare a proiectului nostru. Ar fi fost mult mai interesant şi atractiv pentru toate categoriile de vârstă.

R: Cum treceţi peste provocările inerente ale activităţii organizaţiei?
M.M: Credem cu înverşunare în visul nostru, de a realiza în timp Centrul de Viaţă Independentă, în satul Dumeni, comuna George Enescu. Crezul membrilor Asociaţiei IHTIS, “Nu pot nu există”, este convingerea în faţa căreia orice problemă păleşte... într-o bună zi, aşezământul pe care ni-l  dorim va exista. Abia atunci vom putea afirma că problemele noastre au luat sfârşit.

R:Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră în cadrul acestui proiect?
M.M:“Voluntar la Domiciliu” deşi este deocamdată precum “un prunc în faşă” putem vorbi deja de rezultate. Voluntarii din Bucureşti, Cluj, Techirghiol şi Dorohoi au început deja confecţionarea produselor hand-made în sprijinul campaniei Asociaţiei IHTIS.Interviul solicitat de MediaTIN este tot un motiv de mândrie. Vă mulţumim că v-aţi gândit la noi, devenind prin realizarea acestui interviu un “voluntar la domiciliu” pentru promovarea proiectului Asociaţiei IHTIS. (A consemnat Măriuca-Ştefania HALICI)
[ Read More ]

Copii bolnavi ajutaţi de Centrul de Voluntariat Botoşani



Asociaţia B-Right Media - Centrul de Voluntariat, în parteneriat cu Societatea Cultural Artistică Arlechin, Asociatia Culturala Vis de Artist şi Consiliul Judeţean al Elevilor au organizat, în prag de Ajun, la Casa Tineretului, spectacolul caritabil "Tu eşti Moş Crăciun!". Evenimentul a fost realizat în scopul de a veni în sprijinul a două cazuri umanitare: primul este cel al Alexandrei Groza, din Dorohoi, o fetiţă de nici şapte ani care luptă pentru viaţă, fiind diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică. Cel de-al doilea caz este un băieţel de un an şi patru luni din Botoşani, David Gabriel Irimescu, diagnosticat cu tetrapareză spastică şi multe alte complicaţii. David a fost chiar în sală, împreună cu părinţii săi. Din vânzarea biletelor şi din donaţiile primite s-au strâns 1000 de lei, fiecare dintre cazuri primind câte 500 de lei. Banii pentru David le-au fost predaţi părinţilor după spectacol, în baza unui proces verbal, iar suma pentru Alexandra a fost virată ulterior în contul acesteia. “Nu e mult, nu e nici puţin, este doar micul nostru dar de Crăciun pentru cei doi copii. Acesta nu ar fi fost însă posibil fără ajutorul membrilor Centrului de Voluntariat Botoşani, care au pus la cale întregul spectacol şi şi-au tratat munca cu maximă seriozitate. Le mulţumim, de asemenea, botoşănenilor care şi-au rupt o oră din programul intens de pregătire pentru Crăciun şi au venit în sala de spectacole. Celor care nu au reuşit să ajungă, dar nu au rămas indiferenţi, le mulţumim pentru donaţii şi sponsorizări”, a declarat Raluca Bălăşcău, manager proiect centru voluntariat. Asociaţia B-Right Media le mulţumeşte celor care au urcat pe scenă: Cosmin Agache ("Românii au talent") şi Codrin Pascariu, Asociaţia Culturală Vis de Artist (Alexandra Mihalache, Cosmin Mariciuc, Georgiana Jascanu, Elisa Balau, Marius Danalache) - coordonator Cătălina Constantinovici, Mirela Viţalariu-  B-Right Media, Crăciuniţele de la Societatea Cultural Artistica Arlechin, trupele de  dans Evolution Crew şi Extasy, majoretele de la Palatul Copiilor - Favorite Girls, coordonate de prof. Victoriţa Bilibău. (Daniela VILHELM)

[ Read More ]

Crăciunul … altfel



În timp ce majoritatea botoşănenilor şi-au petrecut Crăciunul începând cu data de 25 decembrie , 400 de familii de lipoveni din oraşul au sărbătorit Naşterea Domnului abia după două săptămâni, conform calendarului iulian, decalat cu 13 zile. Pentru ei, ziua de 7 ianuarie a fost prima zi de Crăciun, sărbătorită cu mare evlavie. Nu există obiceiuri laice deoarece Biserica a fost şi este un factor de o importanţă covârşitoare în existenţa acestei comunităţi.


Prima zi de sărbătoare începe la Biserica Lipovenească , acolo unde preotul Alexa Simionov susţine slujba, în limba slavonă. De asemenea, obiceiul de a colinda, vestind Naşterea Domnului, nu este uitat. În schimb, el diferă prin faptul că este practicat nu în Ajunul sărbătorii, ci după liturghia primei zile de Crăciun şi cu interpretarea unui  singur colind, preluat din cântarea bisericească,”Hristos se naşte”- „Hristos rajdaetsja”. Această colindă se cântă în faţa icoanei şi a candelei aprinse, după ce creştinii lipoveni se întorc de la slujbă.
Pe lângă lipoveni, aproximativ 200 de evrei fac parte din comunitatea botoşăneană. Aceştia nu sărbătoresc Crăciunul, ci Hanukkah sau Sărbătoarea luminilor, care omagiază trecutul de luptă al poporului evreu şi apărarea credinţei sale religioase. Istoria spune că evreii s-au răsculat împotriva cotropitorilor, după care au alungat oştile lui Antiohus Epifanes, ce urmăreau stârpirea lor şi desfiinţarea religiei mozaice. Macabeii, conducătorii răscoalei, au recucerit templul şi au reaprins Menorah, un sfeşnic cu opt braţe. Atunci au observat o minune, uleiul arzând neîntrerupt, opt zile şi opt nopţi. De aici şi cele opt zile de sărbătoare la evrei, în perioada 4 şi 12 decembrie. Cel mai important obiect folosit la Hanukkah este sfeşnicul cu 8 braţe, patru în partea stângă şi patru în partea dreaptă, iar în mijlocul acestora, puţin mai înaltă, se află Shamash, candela sfântă. În prima noapte de Hanukkah, se aprinde prima dată Shamashul, iar cu ajutorul acesteia se aprinde ultima lumânare din partea dreaptă a sfeşnicului. Fiecare lumânare trebuie să arate câte nopţi au trecut. Ultima zi de Hanukkah este punctul culminant al sărbătorii, prin faptul că reprezintă forţa cu care lasă evreii să plece de la ei spiritul de Hanukkah, Miracolul.
Armenii reprezintă o altă parte a creştinilor botoşăneni . Deşi ţin aceleaşi sărbători religioase ca şi românii ortodocşi, se face, totuşi, o excepţie de Crăciun, care este serbat de armeni pe 6 ianuarie. Aceştia nu au un stil aparte de a sărbători Crăciunul, deşi au câteva colinde religioase specifice, numite Avedis/ Bunavestire. (Lorena BALAN)
[ Read More ]

Botoşani: 16.000 kg DEEE strânse în 2011


Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec (www.rorec.ro) este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea de materii prime în sectorul economic. În urma celor 2 campanii derulate anul trecut în Botoşani pe 14 Mai respectiv 17 Septembrie, s-au colectat de la populaţie peste 16.000 kg deşeuri electrice şi electronice. Dintre toate categoriile de aparatură electrică, electronică şi electrocasnică, de la deşeuri de mici dimensiuni la cele mari, cum ar fi frigidere, maşini de spălat, etc botoşănenii au ales să se debaraseze în special de televizoare, monitoare de calculator, unităţi de calculator pe 14 mai şi de televizoare, monitoare de calculator pe 17 septembrie. Patrula de reciclare este un proiect realizat de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene din localităţile în care primăriile şi Asociaţia RoRec colaborează prin implementarea de campanii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi în vederea creării unei infrastructuri coerente de colectare a acestui tip de deşeuri. ( Ovidiu POROHNIUC)

[ Read More ]

Top 3 evenimente ecologice în 2012


31 Martie – Earth Hour
Ora Pământului (engleză Earth Hour) este un eveniment internaţional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii şi unităţi economice.  La iniţiativa WWF (World Wide Fund for Nature Australia), organizaţia care coordonează campania în întreaga lume, în 2009 România s-a alăturat iniţiativei Earth Hour. Pe 28 martie, între 20:30 şi 21:30, două milioane de români au stins luminile în casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Naţional. 15 oraşe au susţinut şi au promovat campania, în calitate de Oraşe Oficiale Earth Hour. De atunci an de an tot mai mulţi români se alătură acestei campanii care între timp a devenit una de anvergură globală.

12 Mai - Let's do it! World
Comunitatea Let’s Do It, World! a pornit de la iniţiativa Estoniei, ţara care a lansat, în 2008 conceptul de curăţenie în toată țara, într-o singură zi. După Estonia, şi alte țări au preluat ideea, iar acțiunea s-a transformat intr-o adevărată mişcare socială. World Cleanup 2012: „Let's clean the world together!” – Sub acest slogan cei care au organizat în ultimii ani in diferite ţări de pe glob campanii atât de curăţenie generală cât şi de conştientizare a populaţiei doresc să îşi consolideze eforturile printr-o acţiune comună ce va avea loc în perioada 24 Martie – 25 Septembrie.  Deşi nu este încă data anunţată oficial se pare că organizatorii români au stabilit deja ziua în care va avea loc aceasta campanie în România şi anume 12 Mai 2012. În aceeaşi zi face curăţenie şi Bulgaria, iar pe 13 mai face curăţenie Marea Britanie. Faţă de anii precedenţi, la curăţenia de anul acesta organizatorii doresc  să se concentreze mai mult pe calitate, nu pe cantitate. Aşadar, în loc să încerce să cureţe întreaga ţara, şi-ar dori să îşi concentreze atenţia asupra unor puncte sensibile, alese eventual împreună cu autorităţile judeţene (în principal Garda de Mediu şi primăriile). Vor pune accent pe încurajarea adoptării unor zone pentru monitorizare continuă, eventual din cele curăţate în 2010 şi/sau 2011. Asta înseamnă, după părerea lor, o scădere a presiunii pe activitatea de cartare şi trecerea la un nivel superior.

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului
Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită anual pe 5 iunie, a fost stabilită în 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului. Conferinţa s-a desfăşurat sub deviza O singură planetă şi a reunit un număr impresionant de participanţi, 113 naţiuni reprezentate prin foruri politice, ştiinţifice, tehnice, culturale, guvernamentale şi neguvernamentale care au adus in discuţie fapte, probleme, idei, soluţii. Conferinţa este considerată un jalon in dezvoltarea mişcării globale de protecţie a mediului, inceputul cooperarii internaţionale serioase in acest domeniu şi punctul de start al dezbaterii globale ambientale. În fiecare an, sunt organizate acţiuni de conştientizare la nivel mondial.

Calendar evenimente eco 2012:
02 Februarie - Ziua Mondială a Zonelor Umede- Convenţia Ramsar; 15 Martie - 15 Aprilie - Luna Păduriiş 22 Martie - Ziua Mondială a Apei; 23 Martie - Ziua Mondială a Meteorologiei; 31 Martie - Ora Pământului; 01 Aprilie - Ziua Păsărilor; 17 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii; 22 Aprilie - Ziua Pământului; 24 Aprilie - Ziua Mondială a Protecţiei Animalelor de Laborator; 10 Mai- Ziua Păsărilor şi Arborilor; 12 Mai - Let's do it! World; 15 Mai- Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă; 22 Mai - Ziua Internaţională a Biodiversităţii; 24 Mai- Ziua Europeană a Păsărilor; 05 Iunie - Ziua Mondială a Mediului; 08 Iunie - Ziua Mondială a Oceanelor; 17 Iunie - Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării; 21 Iunie - Ziua Soarelui; 29 Iunie - Ziua Dunării; 11 Iulie - Ziua Mondială a Populaţiei; 09 August - Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor; 16 - 22 Septembrie - Săptămâna Mobilităţii Europene;16 Septembrie - Ziua Internaţională a Stratului de Ozon; 18 Septembrie - Ziua Mondială a Geologilor; 23 Septembrie - Ziua Mondială a Curăţeniei; 25 Septembrie - Ziua Internaţională a Mediului Marin; 26 Septembrie - Ziua Mondială a Munţilor Carpaţi; 01 Octombrie         - Ziua Mondială a Habitatului; 04 Octombrie- Ziua Mondială a Animalelor; 08 Octombrie- Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale; 16 Octombrie- Ziua Internaţională a Alimentaţiei; 17 Octombrie- Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei; 31 Octombrie- Ziua Internaţională a Mării Negre; 08 Noiembrie - Ziua Internaţională a Zonelor Urbane; 10 Decembrie- Ziua Mondială a Drepturilor Omului; 14 Decembrie- Ziua Internaţională de Protest Împotriva Reactoarelor Nucleare; 29 Decembrie - Ziua Diversităţii Biologice (Ovidiu POROHNIUC)
[ Read More ]

Concert de rock japonez


Duminică, 28 ianuarie, Dallas Pub Botoşani a găzduit un concert susţinut de trupa japoneză de rock Ant1nett, în faţa câtorva zeci de tineri. Trupa se află într-un turneu de promovare a ultimului maxi-album intitulat “Carmencita” şi a genului care i-a consacrat, J-Rock (Japanese Rock). Repertoriul a cuprins atât rock, cât şi balade şi hituri internaţionale precum „Billie Jean” al lui Michael Jackson. După o oră de muzică bună, liderul trupei a dat autografe şi a făcut poze cu tinerii. S-au purtat şi discuţii referitoare la viaţa şi tradiţiile japoneze. „A fost superb. Nu mă aşteptam să fie atât de frumos. Aş dori să văd cât mai multe astfel de trupe în Botoşani. Cât despre Ant1neet, jos pălăria!”, a declarat Simina Şovi, una dintre participantele la eveniment (Daniela LUPU).
[ Read More ]

POZA LUNII IANUARIE


[ Read More ]

Cinefili pasionaţi de “Amurg”


Pe parcursul anului 2011, Cinematograful Unirea din Botoşani a derulat diverse filme, de la animaţii pentru copii, până la filme de acţiune, de groază şi comedii, pentru adulţi. Cel mai vizionat a fost, însă, mai vizionat filmul Saga- “Amurg”. “Lună Nouă”, cel de-al doilea film al celebrei serii “Amurg”, prezintă o idilă între un vampir şi o muritoare, care prinde contur atunci când Bella Swan (Kristen Stewart) se adânceşte în secretele lumii supranaturale din care îşi doreşte atât de mult să facă parte.  Suspansul şi pasiunea care au transformat Amurg într-un adevărat fenomen, se continuă cu multe personaje noi, mult mai multă acţiune, secrete străvechi şi mistere adânci, în Saga “Amurg”. După petrecerea de majorat a Bellei, Edward Cullen (Robert Pattinson) şi familia sa părăsesc oraşul Forks, în dorinţa de a o proteja pe Bella de pericolele iminente ale lumii vampirilor.  Deprimată şi însingurată, ea parcurge cu greu ultimul an de liceu şi descoperă că, de fiecare dată când îşi riscă viaţa, imaginea lui Edward îi apare în minte. Dorinţa arzătoare de a fi cu el o face să se expună unor pericole din ce în ce mai mari. Cu ajutorul prietenului său din copilărie, Jacob (Taylor Lauthner), Bella restaurează o motocicletă veche pe care o va folosi în noile călătorii.
Dincolo de graniţele timpului şi ale lumii pe care o cunoaştem, Bella şi Edward sunt capabili să îşi sacrifice viaţa pentru a-şi salva povestea de iubire. Un rol decisiv îl vor avea fiinţele supreme din clanul Volturi, cei care împart legea printre vampiri, conducătorii nemiloşi care nu se dau în lături de la nimic pentru a menţine secretă existenţa vampirilor. 

Ne pregătim pentru 3D!
 În anul 2011 a existat o proporţie între derularea filmelor româneşti şi cele străine la Botoşani, astfel că ambele genuri au fost în mod egal apreciate de cinefilii botoşăneni. Pentru anul 2012, reprezentanţii Cinematografului Unirea au planuri de restaurare a sălii de film şi de a oferi, până în luna iunie, cât mai multe filme 3D pentru publicul botoşănean. (Daniela LUPU)
[ Read More ]